
Gwiazda na śniadanie (drożdżówka z kremem czekoladowym)
Witajcie kochani.
Chciałabym aby na moim blogu raz w tygodniu (postanowiłam, że będzie to piątek), pojawiał się przepis na coś słodkiego. Nie wiem tylko, czy uda mi się systematycznie w każdy piątek coś tu dorzucać, postaram się, aby tak było. A jak zaczynać to od razu niebiańsko i gwiazdorsko.
Dziś pokażę Wam jak zrobić gwiazdę drożdżową z kremem czekoladowym. Jest to alternatywa dla tradycyjnych drożdżówek. Świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie albo do popołudniowej kawki. A przy tym wygląda… zjawiskowo.
Do przygotowania tej drożdżówki potrzebujemy:
0,5 kg mąki,
2 jajka,
4 łyżki cukru,
180 ml mleka,
3 dkg masła,
1 opakowanie (10 dkg) drożdży,
krem czekoladowy (np. Nutella)
dodatkowo 1 jajko do posmarowania ciasta
Rozkruszamy drożdże i mieszamy z cukrem, dodajemy 1/4 szklanki letniego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło w pozostałym mleku, odstawiamy do przestudzenia.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy drożdże i mleko z masłem. Zagniatamy ciasto (możemy trochę podsypać mąką jeżeli jest zbyt rzadkie) i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Po upływie około godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość) zabieramy się za część najbardziej kreatywną. Będziemy robić gwiazdę. Dzielimy ciasto na 4 części i każdą cienko rozwałkowujemy (na grubość około 4-5mm). Dla uzyskania idealnego okręgu kładziemy na rozwałkowanym placku talerz i wycinamy po jego brzegach. Przekładamy placek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy kremem czekoladowym. Na posmarowane ciasto nakładamy drugi placek i ponownie smarujemy, przykrywamy trzecim, znów smarujemy i na wierzch kładziemy ostatni placek (już bez smarowania kremem)
Na środku naszego ciasta stawiamy szklankę i nożem przecinamy ciasto najpierw na 4 części
a potem jeszcze każdą z nich na kolejne 4 (na pół i znów na pół)
Zdejmujemy szklankę. chwytamy za dwa rogi leżące obok siebie i wywijamy je na zewnątrz dwukrotnie
Czynność powtarzamy z każdą parą znajdujących się obok siebie części.
Na koniec naszą drożdżówkę smarujemy rozmąconym jajkiem
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180* na 20-25 minut.
Gotowe, upieczone pyszne! Zostawiamy ciasto na kilka minut przy otwartych drzwiczkach piekarnika, po czym z niecierpliwością czekamy aż wystygnie i można konsumować. Smacznego!
Można posypać delikatnie cukrem pudrem
Znika szybko, niestety…

Moje pierwsze tegoroczne mrożonki
Może Ci się spodobać

23 tydzień 2016 roku (6 – 12 czerwiec)
13 czerwca 2016
Rozchodnik okazały
16 marca 2015
5 komentarzy
Mugatka
Przepiękne! Żal zjadać 🙂
Leo
Wiesz co, po pierwszym kęsie takie dylematy już są zupełnie nieaktualne 🙂
Ksawierros ento la babunio! Pełni podziwu!
Dobrze, że są ludzie, którzy umieją upiec coś pysznego i jeszcze pięknie to wygląda!
Leo
Dobrze… 😉
Marta R.
Przypadkiem tu trafiłam… w poszukiwaniu porad dotyczących róż, które z pewnością mi pomogą. Na moją zgubę natknęłam się na gwiazdę z nutellą… Z pewnością będę tu zaglądać. Pozdrawiam!