W kuchni

Kawa mrożona – energia w upalny dzień

Nie wyobrażam sobie dnia bez kawy! Serio, nic mnie tak nie stawia na nogi jak filiżanka tego napoju. O ile pierwszą z rana piję zawsze gorącą z cukrem i mlekiem, o tyle później lubię bawić się kawą w zależności od pogody za oknem. A w taki dzień jak dziś kawa mrożona to jest to!

DSC_0036

Jak przygotować szybko dobrą kawę mrożoną? Potrzebujemy

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

2 łyżeczki cukru

kilka łyżek wody mineralnej

mleko

kawa mrożona przygotowanie

Wsypujemy kawę, cukier i mleko do shakera i energicznie potrząsamy przez kilka minut (no dobra minutę lub dwie 😉 ) Do szklanki wkładamy kilka kostek lodu, wlewamy kawę, uzupełniamy mlekiem i już! Możemy dołożyć jeszcze gałkę lodów, ale niekoniecznie. Wkładamy słomkę i możemy delektować się napojem bogów.

kawa mrożonakawa na upałkawa mniammrożona kawa

Nie macie shakera? Nic straconego! Zamiast niego można użyć zwykłego słoika. Może pianki będzie ciut mniej, ale smak pozostanie! Smacznego!

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *