W kuchni

Przepyszne lody domowe

Jest coś bardziej kojarzącego się z latem niż lody? W upalne dni na samą myśl o tym deserze uśmiechamy się do siebie. I chociaż jedzenie lodów nie jest najzdrowsze przy wysokiej temperaturze na zewnątrz, to czy potrafimy sobie tego odmówić? Ja nie. Dlatego robię lody latem, zawsze większą porcję z myślą, że będą na dłużej i niestety, zawsze znikają w mgnieniu oka. Przepis dostałam od znajomego i aż zdziwiłam się, że jest AŻ TAK prosty.

lody waniliowe

Do przygotowania domowych lodów potrzebujemy:

300 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36%

2 jajka

100 g cukru pudru

laska wanilii lub cukier waniliowy (najlepiej taki z prawdziwą wanilią)

dodatki według uznania (owoce, kakao, czekolada, kawa, sok z cytryny i na co tam nam jeszcze przyjdzie ochota)

Wykonanie

Najpierw ubijamy na sztywno pianę z białek dodając pod koniec ubijania 50 g cukru pudru. Następnie ubijamy śmietanę również na sztywno dodając cukier waniliowy. Na koniec ubijamy żółtka dodając pozostałą cześć cukru pudru.

lody

Delikatnie łączymy wszystkie ubite masy i dzielimy na tyle porcji ile smaków zamierzamy zrobić. Dodajemy wybrane składniki, wlewamy do pudełka i odstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin, najlepiej na noc. Przed wyserwowaniem wyjmujemy na kilka minut wcześniej, by łatwiej było porcjować.

lody gotowe

Ja tym razem zrobiłam z podwójnej porcji. Do jednej porcji dodałam częściowo zblenderowane porzeczki, część zmieszałam z kilkoma łyżeczkami kawy espresso, czekoladowe lody zrobiłam z 3 łyżeczek słodkiego kakao zmieszanego z odrobiną wody (do rozpuszczenia) a do maleńkiej porcji dodałam kilka listków mięty roztartych z łyżeczką cukru. Wszystkie wyszły pyszne! Porzeczkowe tylko były zbyt mocno zmrożone ze względu na ilość wody zawartą w owocach, ale za to były przyjemnie kwaskowe.

Lody domowe

Ich wadą niestety jest to, że znikają zbyt szybko 😉

lody czekoladowe

mniam lody

lody miętowe

lody pycha

#omnomnom

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *