W kuchni

Pączki hiszpańskie, wiedeńskie albo gniazdka

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Tego dnia nie wypada nie zjeść przynajmniej jednego pączka. Ale kto by tam poprzestał na jednym, kiedy smaczne są i te tradycyjne, i szybkie z serka homogenizowanego, i gniazdka, które całe życie nazywałam pączkami wiedeńskimi a one podobno są hiszpańskie? W każdym razie niewyobrażalnie smaczne. Wiecie, że robi je się nieprawdopodobnie szybko? Powstają z ciasta parzonego, takiego jak na karpatkę czy ptysie. I do tego lukier… Mniammm…

Składniki

  • 1 szklanka wody
  • 100 gram margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 4-5 jajek (zależnie od wielkości)
  • olej do smażenia

Na lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny (lub mniej)
  • 1 łyżka gęstej śmietany

Wodę zagotowujemy z margaryną i solą. Po rozpuszczeniu margaryny wsypujemy od razu całą mąkę i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. W tym czasie przygotujmy sobie papier do pieczenia pocięty na kwadraty o boku mniej więcej 10 cm.

Po wystudzeniu masy dodajemy do niej po 1 jajku i miksujemy. Trzeba uważać, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie, by mogły nam się łatwo uformować krążki. Jeżeli jajka mamy duże, wiejskie spokojnie powinny wystarczyć 4. Po dokładnym zmiksowaniu przekładamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy krążki na papier do pieczenia. Pączki hiszpańskie prawie gotowe 🙂

Rozgrzewamy olej. Jeżeli będzie zbyt słabo rozgrzany, pączki będą nam chłonęły tłuszcz. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy gniazdko razem z papierem, oczywiście papierem do góry. Po chwili (mniej więcej minucie) papier sam odchodzi od ciasta i wtedy go zdejmujemy (ja używam do tego szczypiec do ciasta). Smażymy pączki na złoty kolor po obydwu stronach. Wyjmujemy na ręcznik papierowy do odsączenia, następnie polewamy lukrem.

Lukier przygotowujemy mieszając cukier puder z sokiem z cytryny, następnie dodajemy śmietanę. Lukier ze śmietaną nie zrobi się twardy tylko będzie cały czas miękko opływał na pączkach.

pączki wiedeńskie

pączki gniazdka

pączki hiszpańskie

hiszpańskie gniazdka

wiedeńskie pączki

pączki hiszpańskie

 

Uwaga! Może zrób od razu z podwójnej porcji, bo za chwilę trzeba będzie dorabiać 😉

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *