
Pierniczki – przepis na świąteczne ciasteczka
Pierniczymy.
Już od kilku dni.
Robimy pierniczki. W zasadzie to ja tylko zagniatam ciasto resztę robią dzieci. Bo w pierniczkach najfajniejsze jest przygotowywanie.
Najpierw zrobiłam przyprawę do pierniczków (TUTAJ znajdziecie przepis) a potem przygotowałam ciasto. Rozwałkowałam je na jakieś 4-5 mm i dałam dzieciom. I myślałam, że będę mieć je na chwilę “z głowy”. Ale nie.
-Mamo, zobacz jaki ładny miś mi wyszedł
-Mamuś a w tym miejscu ten dzwoneczek położyć?
-O! Zobacz jakie słodkie…
A ja z z czułością patrzę na tych moich pomocników i tak naprawdę czekam tylko aż im się znudzi, bo sama też lubię wycinać 😉 Staję się wtedy znowu dzieckiem…
Chcecie przepis na ciasto na pierniczki?
Składniki
- 1 kostkę margaryny
- 1 łyżkę smalcu
- 1 szklankę cukru
- 3 łyżki kakao
- przyprawę do piernika (proponuję samodzielnie zrobioną, np. TAKĄ ale może być też opakowanie gotowej przyprawy)
- 250 g miodu prawdziwego
- 1 kg mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 jajka
Wykonanie
Margarynę i smalec wkładamy do rondelka, jak zaczynają się rozpuszczać dodajemy cukier, miód, kakao i przyprawę do piernika. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i zdejmujemy z kuchenki. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Możemy je od razu rozwałkować i wycinać ciasteczka albo możemy włożyć do lodówki i dalszą część robić nawet następnego dnia.
UWAGA Jeżeli pierniczki chcecie zawieszać na choince przed upieczeniem trzeba wyciąć dziurki. My robimy to słomką do napojów.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180* przez 12-15 min. Jeszcze cieple są mięciutkie ale za chwilę twardnieją. Dopiero po pewnym czasie znów robią się miękkie.
Do dekoracji robię lukier z cukru pudru i soku z cytryny. Jakie proporcje? Zależy jak soczyste są cytryny. Ostatnim razem zrobiłam z 0,5 kg cukru i 2 cytryn. Była mi potrzebna duża porcja 🙂 Do barwienia lukru używam barwników spożywczych, a dekoracja pierniczków to już kolejna, dłuuuga zabawa.

Przyprawa do piernika
Może Ci się spodobać

Kompozycja w kolorze roku 2018 do donicy tarasowej
19 kwietnia 2018
Terminy wysiewu nasion warzyw
2 lutego 2018
8 komentarzy
MintElegance
ja wczoraj zagniotłam ciasto na pierniki, dziś będę wykrawać, piec, dekorować:)
Leo
U nas jeszcze czeka porcja do dekorowania 🙂
Minek
Jakie duże opakowanie przyprawy do piernika ?? (20g czy 40 g)
Leo
Jeżeli kupuję to takie 40 g, a jeżeli robię swoją to cała porcja z poprzedniego przepisu na 1 kg mąki.
Minek
Robiłam wczoraj to ciasto, ale mi się kruszyło i rozjeżdżało. Nie wiem dlaczego? Fakt nie trzymałam go w lodówce.
Leo
Ja raz tylko trzymałam w lodówce i raz połowę porcji, bo nie zdążyłam na świeżo zrobić… Nigdy mi się nie kruszyło…, jest fajne, błyszczące i bardzo łatwo się zagniata… Tak myślę… jakich jajek używasz? Bo ja daję wiejskie, duże, może Twoje są zbyt małe? Bo skoro się kruszy to ewidentnie “mokrego” składnika brakuje. Margaryna z miodem i cukrem (dobrze cukier się rozpuścił?) są płynne, daję tylko kilogram mąki, wszystkie składniki odważam… Nie wiem, co mogło pójść nie tak… Z tego przepisu robi też moja kuzynka (zresztą od niej go dostałam) i też zawsze ładnie się klei… Przykro mi, że nie wyszło Ci takie, jak powinno być…
Kinia
Uwielbiam pierniczki 😀 Czas nauczyć się, jak je wypiekać 🙂 Mam nadzieję, że podołam 🙂
Leo
Na pewno!!! To naprawdę nic trudnego, tylko przepis jest na dużą porcję uprzedzam lojalnie 🙂