
Przyprawa do piernika
Grudzień… Za chwilę Święta Bożego Narodzenia. Najbardziej magiczne ze świąt. W wielu domach czuć już ich atmosferę. Czuć zapach cynamonu, pomarańczy, goździków… To święta pełne tradycji i lokalnych zwyczajów. Jedną z wielu tradycji w moim domu jest pieczenie pierniczków. Podjadamy je na gorąco, ale ponieważ robię ich dużo, zostają na Święta. Leżą na półmiskach, wiszą na choince… Ich zapach unosi się w całym domu. Ale aby zapach się unosił potrzebny jest magiczny składnik dodawany do ciasteczek. To przyprawa do piernika. Można ją oczywiście kupić w każdym sklepie spożywczym, ale… można też zrobić samemu. Pachnie dużo bardziej intensywnie niż ta ze sklepu a jej przygotowanie to dosłownie kilka chwil.
Jak się do tego zabrać?
Najpierw potrzebujemy:
- 1 łyżeczkę goździków
- 1 łyżeczkę ziela angielskiego
- 3 gwiazdki anyżu
- 0,5 łyżeczki nasion kolendry
- 0,5 łyżeczki gorczycy
- wyschnięta skórka z ok 1/4 – 1/3 pomarańczy (bez białej części, tzw albedo)
Wszystkie przyprawy miksujemy
a następnie mieszamy z:
- 2 łyżeczkami cynamonu
- 1 łyżeczką imbiru
- 1 łyżeczką gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki kardamonu
I już! Przyprawy używam do jednej porcji ciasteczek, czyli do ciasta przygotowanego z 1 kg mąki. Ale także do aromatyzowania kawy. Mniam… (Bo wiecie, że ja jestem kawosz, prawda?)
Polecam, spróbujcie, a zapach Świąt od razu zagości w Waszych domach 🙂

Kopczykowanie róż - praktyczne wskazówki
Może Ci się spodobać

Rododendrony – wiosenne piękności
8 stycznia 2017
Orzechówka
29 czerwca 2016
3 komentarze
Kinia
Uwielbiam pierniki 😀 Chętnie wypróbuję przepis 😀 🙂
Leo
Gorąco polecam!
ania
Super przepis, dziękuję Kochana! Ja uwielbiam zapach przyprawy do piernika, dodaję ją nawet do babeczek czekoladowych czy murzynka, a nawet do kawki 🙂