W kuchni

Przyprawa do piernika

Grudzień… Za chwilę Święta Bożego Narodzenia. Najbardziej magiczne ze świąt. W wielu domach czuć już ich atmosferę. Czuć zapach cynamonu, pomarańczy, goździków… To święta pełne tradycji i lokalnych zwyczajów. Jedną z wielu tradycji w moim domu jest pieczenie pierniczków. Podjadamy je na gorąco, ale ponieważ robię ich dużo, zostają na Święta. Leżą na półmiskach, wiszą na choince… Ich zapach unosi się w całym domu. Ale aby zapach się unosił potrzebny jest magiczny składnik dodawany do ciasteczek. To przyprawa do piernika. Można ją oczywiście kupić w każdym sklepie spożywczym, ale… można też zrobić samemu. Pachnie dużo bardziej intensywnie niż ta ze sklepu a jej przygotowanie to dosłownie kilka chwil.

z-czego-zrobic-przyprawe-do-piernikow

Jak się do tego zabrać?

Najpierw potrzebujemy:

  • 1 łyżeczkę goździków
  • 1 łyżeczkę ziela angielskiego
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 0,5 łyżeczki nasion kolendry
  • 0,5 łyżeczki gorczycy
  • wyschnięta skórka z ok 1/4 – 1/3 pomarańczy (bez białej części, tzw albedo)

Wszystkie przyprawy miksujemy

 

przyprawa-do-piernika

a następnie mieszamy z:

  • 2 łyżeczkami cynamonu
  • 1 łyżeczką imbiru
  • 1 łyżeczką gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki kardamonu

I już! Przyprawy używam do jednej porcji ciasteczek, czyli do ciasta przygotowanego z 1 kg mąki. Ale także do aromatyzowania kawy. Mniam… (Bo wiecie, że ja jestem kawosz, prawda?)

Polecam, spróbujcie, a zapach Świąt od razu zagości w Waszych domach 🙂

przyprawa-do-piernikow

jak-zrobic-przyprawe-do-piernika

z-czego-zrobic-przyprawe-do-piernikow

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *