
Zupa meksykańska po polsku albo pożywne danie jednogarnkowe (I)
Dania jednogarnkowe sprawdzają się u mnie znakomicie. Cała rodzina je uwielbia. W zależności od nastroju możemy je różnie doprawić czy za każdym razem inne składniki do niej dorzucić. Tym razem przygotowałam zupę meksykańską we własnym wydaniu, dlatego nazwałam ją zupą meksykańską po polsku.
Do przygotowania zupy potrzebne nam będą:
ok. 0,5 kg mięsa mielonego
1 jajko
trochę kaszy manny
bułka tarta
olej do smażenia
1 duża cebula albo 2 mniejsze
2-3 ząbki czosnku
3-4 ziemniaki
puszka fasoli czerwonej
puszka fasoli białej
puszka kukurydzy
słoik sosu (ja użyłam sosu słodko-kwaśnego przygotowanego jesienią, można użyć gotowego sosu słodko-kwaśnego lub meksykańskiego)
trochę ostrej papryczki chili (ja użyłam marynowanej ze słoika), sól, pieprz.
Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na łyżce oleju z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i kilka minut podsmażamy z cebulką.
Dodajemy pokrojoną papryczkę chili. Zalewamy wodą w takiej ilości, żeby przykryła nasze ziemniaki. Przykrywamy i dusimy, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
W tym czasie przygotowujemy mięso: Wbijamy do niego jajko, dodajemy sól, pieprz i kaszę mannę (ok. 2 łyżki, żeby było dosyć gęste). Wyrabiamy i formujemy małe kulki, (ok. 1,5 – 2cm), które obtaczamy w bułce tartej
i smażymy na oleju.
W tym czasie nasze ziemniaki powinny być już gotowe. Dorzucamy do garnka resztę składników:
obie fasole, kukurydzę, sos. Mieszamy wszystko i doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Wrzucamy kulki mięsa, zagotowujemy.
Można podawać!
Na talerzu posypujemy natką pietruszki. Smacznego!
Wpis dodaję do akcji:

Rozchodnik okazały

Kwitną forsycje? Czas na cięcie róż!
Może Ci się spodobać

Passata pomidorowa czyli co zrobić gdy dopadnie Cię klęska urodzaju
22 sierpnia 2018
24 tydzień 2017 roku (12 – 18 czerwiec)
18 czerwca 2017