
Zapiekanka z ryżu z warzywami
Uwielbiam zapiekanki. Nie tylko ze względu na ich smak, ale również dlatego, że przygotować wszystko mogę wcześniej, wkładam do piekarnika, ustawiam czas i zajmuję się innymi sprawami. O właściwej porze (czyli porze, w której moja rodzinka zaczyna przebąkiwać
coś o obiedzie) otwieram piekarnik i smaczne, gorące danie ląduje po kolei na talerzach. Na tą zapiekankę przepis dostałam od znajomej. Porcja jest naprawdę duża 🙂
Składniki:
2,5 szklanki ryżu
duża, podwójna pierś z kurczaka
Przyprawy do kurczaka (ja użyłam gotowej mieszanki ale można przyprawić ulubionymi ziołami)
Warzywa:
5 dużych marchewek
4 spore pietruszki
1 por
2 cebule
Sos:
6 szklanek wody
1 kostka masła lub margaryny
2 łyżki papryki słodkiej
2,5 łyżki cukru
1-1,5 łyżki soli
6 łyżek ketchupu
1 łyżeczka pieprzu (jeżeli lubicie bardziej pikantnie może to być 1 łyżka, ja ze względu na dzieci musiałam ograniczyć 😉 )
Pierś kroimy w kostkę i przyprawiamy. Sos zagotowujemy.
Do dużego naczynia wsypujemy surowy ryż, układamy na niego pokrojonego w krążki pora, na to pokrojoną w krążki cebulę, startą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę.
Całość zalewamy sosem. Na wierzchu układamy mięso.
Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180*. Dobrze jest zostawić jeszcze naczynie w piekarniku na 20-30 min, żeby ryż wchłonął cały sos. Podajemy 🙂
Smacznego!

Super Dorothy

Cięcie wiosenne co i jak?
Może Ci się spodobać

Tawuła japońska – piękna i niewymagająca
26 stycznia 2016
Lawenda – klimat Prowansji pod własnym nosem
27 kwietnia 2016
Jeden komentarz
Aga
No i tez wspaniały pomysł na posiłek przedtreningowy. Cos podobnego jak risotto, o którym piszą tutaj: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/risotto-na-wiele-sposob%C3%B3w-po%C5%BCywny-obiad-dla-sportowca Sama spróbuję, gorzej że nie mam naczynia żaroodpornego i będę musiała spróbować na zwykłej blaszce