W kuchni

Zapiekanka z ryżu z warzywami

Uwielbiam zapiekanki. Nie tylko ze względu na ich smak, ale również dlatego, że przygotować wszystko mogę wcześniej, wkładam do piekarnika, ustawiam czas i zajmuję się innymi sprawami. O właściwej porze (czyli porze, w której moja rodzinka zaczyna przebąkiwać
coś o obiedzie) otwieram piekarnik i smaczne, gorące danie ląduje po kolei na talerzach. Na tą zapiekankę przepis dostałam od znajomej. Porcja jest naprawdę duża 🙂

DSC_0014

 

Składniki:

2,5 szklanki ryżu

duża, podwójna pierś z kurczaka

Przyprawy do kurczaka (ja użyłam gotowej mieszanki ale można przyprawić ulubionymi ziołami)

Warzywa:

5 dużych marchewek

4  spore pietruszki

1 por

2 cebule

Sos:

6 szklanek wody

1 kostka masła lub margaryny

2 łyżki papryki słodkiej

2,5 łyżki cukru

1-1,5 łyżki soli

6 łyżek ketchupu

1 łyżeczka pieprzu (jeżeli lubicie bardziej pikantnie może to być 1 łyżka, ja ze względu na dzieci musiałam ograniczyć 😉 )

DSC_0009

 

Pierś kroimy w kostkę i przyprawiamy. Sos zagotowujemy.

DSC_0008a

Do dużego naczynia wsypujemy surowy ryż, układamy na niego pokrojonego w krążki pora, na to pokrojoną w krążki cebulę, startą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę.

DSC_0017

DSC_0019

Całość zalewamy sosem. Na wierzchu układamy mięso.

DSC_0023

 

DSC_0027

Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180*. Dobrze jest zostawić jeszcze naczynie w piekarniku na 20-30 min, żeby ryż wchłonął cały sos. Podajemy 🙂

Smacznego!

 

 

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *