
Syrop z mniszka lekarskiego
Warto jeszcze udać się na łąkę, gdzie kwitną mniszki lekarskie popularnie zwane mleczami, zerwać kwiaty, nim zamienią się w dmuchawce i przygotować syrop.
Do przygotowania kilku małych słoiczków (mnie wyszło 8 słoików 200 gramowych) potrzebujemy:
500 kwiatów “mleczy”
1 litr wody
3 cytryny
1 pomarańcza
Zerwane suche, dobrze rozwinięte kwiaty rozkładamy na papierze lub ściereczce, żeby powychodziły z nich wszelkie robaczki, następnie zalewamy wodą i gotujemy 20 min. Odstawiamy na 24 godz. Po tym czasie odcedzamy dokładnie wyciskając kwiaty, dodajemy 2 cytryny i pomarańczę pokrojone w plasterki i gotujemy ok. 40 min. Odcedzamy owoce i dodajemy do mniszkowo-owocowego napoju cukier i sok z cytryny i gotujemy kolejne 20 min. Następnie wlewamy do czystych, wyparzonych słoiczków (ja wyparzam je w piekarniku wstawiając na 15 min do piekarnika nagrzanego do 100*C) Po napełnieniu słoiczków można je odwrócić do góry dnem, ale ja dla pewności pasteryzuję również w piekarniku w temp. 100*C przez 15 minut.
W wielu przepisach, które są dostępne w necie i które krążą wśród moich znajomych występuje więcej cukru, a z syropu wychodzi “miodek”. Dla mnie taki “miodek” jest zbyt słodki i konsystencja też niezbyt zachęcająca do spożycia. Z podanych proporcji wychodzi bardzo smaczny syropek o konsystencji gęstego syropu, ale nie miodu.
Syrop taki jest głównie stosowany do łagodzenia objawów kaszlu, ale także ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe dzięki czemu jest zażywany również w innych infekcjach dróg oddechowych. Stosowny może być także przy infekcjach dróg moczowych oraz w schorzeniach wątroby i woreczka żółciowego. Mniszek lekarski wzmacnia układ odpornościowy oraz utrzymuje prawidłową mikroflorę jelit.
Ponadto syrop z mniszka jest smacznym dodatkiem do herbaty albo… naleśników czy racuszków drożdżowych. Warto skorzystać z tego niedocenionego skarbu, z którym często bezskutecznie walczymy zwłaszcza na trawnikach wokół domu.
Dla dorosłych proponuję alkoholową wersję do walki z przeziębieniami, czyli nalewkę z mniszka. TUTAJ link do przepisu.

19 tydzień 2015 roku (4 - 10 maj)

Syrop z młodych pędów sosny
Może Ci się spodobać

Wiosna 2018 u Leonardy
16 czerwca 2018
Zephirine Drouhin piękna, bezkolcowa róża dla każdego
17 stycznia 2017