
Smak raju (ciasto bez pieczenia)
Pamiętacie taki slogan reklamowy? Baunty… smak raju. Dla mnie takim smakiem jest to ciasto. Jest lżejsze od batoników baunty, delikatne, kokosowe, oblane solidną porcją czekolady. Przy tym proste do wykonania i nie wymagające pieczenia. Czego chcieć więcej? Spróbujcie je zrobić, a na pewno uzależnicie się od tego smaku.
Potrzebujemy:
- 1 paczkę krakersów
- dużą paczkę herbatników ciemnych (ok. 400 g)
- 4 szklanki mleka
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- laska wanilii lub cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru
- 1 margaryna (najlepiej Kasia)
- 200 g wiórków kokosowych
Na polewę
- 0,5 kostki margaryny
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka żelatyny
- 2 łyżki wody
- 4 łyżki gęstej śmietany
Wykonanie
Wlać 3 szklanki mleka do rondla. Wanilię przekroić nożem i wyciągnąć miąższ, dodać do mleka miąższ i połówki strąków. Zagotować dodając cukier. W pozostałym mleku rozmieszać mąki, aby nie było grudek. Wyjąć strąki wanilii, dodać do gotującego mleka mieszaninę mąk i ugotować budyń. Wystudzić.
Margarynę utrzeć na puszystą masę dodając po łyżce budyniu i na koniec wiórki. Dno blachy najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć warstwę herbatników jeden obok drugiego. Na herbatniki wyłożyć połowę masy, ułożyć warstwę krakersów lekko je dociskając i na nie resztę masy. Na masie ułożyć warstwę herbatników.
Przygotować polewę:
Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie. Do rondla włożyć margarynę, kakao i cukier, mieszać do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Dolać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać. Chwilę przestudzić (kilka minut) a następnie dodawać po łyżce śmietany mieszając polewę. Wylać na herbatniki.
Wstawić do lodówki. Po kilku godzinach już jest pyszne, herbatniki zmiękną a masa stężeje.
Uwaga: Ja szklankę z żelatyną i 2 łyżkami wody wstawiam do większego naczynia, do którego wlewam gorącej wody, ponieważ mała ilość wody szybko stygnie i trudno dokładnie rozmieszać żelatynę.

45 tydzień 2016 roku (7- 13 listopad)
Może Ci się spodobać

Kalendarz ogrodnika – czerwiec
1 czerwca 2018
Rusałka osetnik
5 sierpnia 2016
7 komentarzy
Tamaryszek
Ten smak raju mnie zachęcił. Spróbuję zrobić na pewno!
Leo
Daj koniecznie znać, czy trafił w Twój smak 🙂
Minek
Na jakiej brytfance robisz to ciasto??
Leo
Na dużej, takiej 24×40 cm (właśnie byłam zmierzyć 😉 )
Minek
Ile idzie cukru do budyniu bo w przepisie brak?
Leo
Oj, faktycznie 1 szklanka. Już uzupełniam. Dziękuję. Właśnie dzisiaj też robię 🙂
Minek
Ja dziś robiłam , dodałam niecałą szklankę cukru. Zobaczymy jutro jak smakuje.