
Śliwki w occie
Lubię nieoczywiste smaki, oryginalne połączenia, niebanalne zastosowanie zwykłych produktów. Takim niebanalnym smakiem są dla mnie śliwki w occie. Z delikatnym posmakiem goździków. Uwielbiam je. Są świetnym dodatkiem do mięs (np. pieczonego schabu, pasztetu), serów i – moje ulubione zastosowanie – do śledzi. Przepis na śledziki ze śliwkami podam jak tylko śliwki będą gotowe, bo o tych z ubiegłego roku już dawno zapomniałam 😉 Teraz jest świetny czas, pyszne śliwki łatwo dostępne. Nie spóźnijcie się więc i koniecznie wypróbujcie.
Jak je zrobić?
Na 1 kg wypestkowanych śliwek potrzebujemy
1,5 szklanki octu spirytusowego 10%
1,5 szklanki wody
10 – 15 goździków
ok. 0,5 kg cukru
Śliwki układamy w sporym naczyniu (np. w garnku). Wodę, ocet i goździki zagotowujemy i gorącą zalewą zalewamy śliwki. Odstawiamy na kilka godzin (min. 6, najlepiej na noc). Po tym czasie zlewamy ocet (niezbyt dokładnie) i śliwki układamy w słoikach przesypując każdą warstwę cukrem. Goździki z zalewy również wkładamy do słoików. Po zasypaniu cukrem wlewamy do słoików po kilka łyżek zalewy, zakręcamy i odstawiamy. Nie trzeba pasteryzować. Śliwki w zasadzie są gotowe jak cukier w słoikach się całkowicie rozpuści.
Zlanego octu nie wyrzucajcie! Można go przelać do butelek i świetnie posłuży jako ocet owocowy do zakwaszania sałatek, sosów (np. do ryżu), barszczu czerwonego, zup… Tylko wyobraźnia może Was ograniczyć w jego zastosowaniu.
Wodę, ocet i goździki zagotowujemy i gorącą zalewą zalewamy śliwki
Odstawiamy na kilka godzin (min. 6, najlepiej na noc) Po tym czasie zlewamy ocet…
śliwki układamy w słoikach przesypując każdą warstwę cukrem
…zakręcamy. Nie pasteryzujemy.
Zdjęcia przedstawiają śliwki zrobione z podwójnej porcji 🙂

Zieleń To Życie

37 tydzień 2015 roku (7-13 wrzesień)
Może Ci się spodobać

Funkie (hosty) – rozmnażanie
7 maja 2015
37 tydzień 2015 roku (7-13 wrzesień)
14 września 2015