
Metrowiec
Pomysł na coś słodkiego na weekend? Dziś proponuję metrowiec. Ciasto, które robiłam dawno, dawno temu, a teraz przypomniałam sobie o nim na nowo. Z przyjemnością zrobiłam go znowu. Mam jeszcze kilka takich perełek, których smak przypomina dzieciństwo. Z czasem pojawią się pewnie tutaj.
Potrzebujemy:
na ciasto
- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 12 łyżek oleju
- 12 łyżek wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- dodatkowo: 3 łyżki kakao i 3 łyżki mąki
na krem
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemnaczanej
- 3/4 kostki margaryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
na polewę
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1/4 kostki margaryny
- 4 łyżki wody
Przygotowanie
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem, olej i wodę. Ciasto rozdzielić na 2 równe części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao, do drugiej 3 łyżki mąki. Wyłożyć na 2 blachy “keksówki”, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45 minut. Wystudzić.
Przygotować krem
Z mleka i mąki ugotować budyń: w 0,5 szkl mleka rozmieszać mąki, pozostałe mleko zagotować. Do gotującego mleka wlać rozmieszane mąki i energicznie mieszać, aż masa zgęstnieje. Wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo wystudzony budyń. Miksować do uzyskania puszystego kremu.
Wystudzone ciasto pokroić na ok. 1,5 cm kromki.
Posmarować jasny kawałek ciasta kremem, dołożyć do niego ciemny, lekko dociskając. Posmarować kolejny jasny kawałek i stroną z kremem dołożyć do zlepionych kawałków. Powtarzać na przemian raz jasny, raz ciemny kawałek ciasta.
Gotowy metrowiec polać polewą: rozpuścić wszystkie składniki polewy w rondelku, zagotować i gotować na wolnym ogniu 4 minuty. Polewa przy zalewaniu powinna już gęstnieć. Ja wylałam trochę za wcześnie i sporo spłynęło mi z ciasta.
Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki., żeby stężała masa i polewa.
Metrowca kroimy ukośnie.
Smacznego!

45 tydzień 2015 roku (2-8 listopada)
Może Ci się spodobać

Jabłka na dębie
17 sierpnia 2016
33 tydzień 2015 roku (10-16 sierpień)
16 sierpnia 2015
2 komentarze
Mugatka
zapomniałam o tym cieście, chyba w weekend nadrobię 🙂
Leo
Warto od czasu do czasu przypomnieć sobie dawne smaki 🙂