W kuchni

Ciasto choinka czyli strucla makowa w kształcie choinki

Szarlotka, sernik czy makowiec. Te ciasta od zawsze pojawiały się z okazji świąt w moim domu. Ja, jak pewnie wiele osób, czekam na to, by ten jeden raz w roku znów skosztować smaku makowca. Bo powiem Wam, że o ile inne ciasta robię przy rożnych okazjach, o tyle makowiec, struclę z makiem lub jakiekolwiek inne ciasto z makiem w roli głównej tylko na Boże Narodzenie. Skoro jest to więc ciasto bożonarodzeniowe, dlaczego nie nadać mu również wyglądu nawiązującego jeszcze bardziej do tych świąt?

ciasto-choinka
Przygotowałam dzisiaj dla Was przepis na choinkową drożdżówkę z makiem. Pamiętacie czekoladową gwiazdę? TUTAJ przepis. Jak robiłam ją za którymś razem pomyślałam, że można czekoladę zastąpić masą makową, a kształt gwiazdy kształtem choinki. Wyszła wspaniała! Robiłam ją już w ubiegłym roku, ale teraz postanowiłam zrobić na tyle wcześnie, by jeszcze móc podzielić się z Wami przepisem. Bierzcie więc i korzystajcie. Ponieważ cały proces nagrywałam, mam dokładne rozeznanie w czasie. Bez czasu oczekiwania i pieczenia, samej pracy przy choince i strucli było 26 minut. Z przygotowaniem lukru i polukrowaniem. Wcale nie tak dużo, prawda? Zachęciłam już? To teraz podaję przepis:

Składniki:

Na ciasto:

  • 180 ml mleka
  • 3 dkg masła
  • 10 dkg drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 0,5 kg mąki
  • masa makowa (może być gotowa w puszce 850 g)
    dodatkowo
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka śmietany

Ilości składników na lukier tak naprawdę zależą od soczystości cytryny, jak mamy bardzo soczystą, być może będzie konieczność użycia większej ilości cukru lub odwrotnie, przy mniej soczystej mniej cukru… Niestety musicie się zdać na intuicję. Spróbuję następnym razem odmierzyć na łyżki i uzupełnić wpis 🙂

Stworzyłam filmik podczas przygotowywania, ponieważ nie byłam pewna czy uda mi się dobrze wytłumaczyć  😉

Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy rozczyn, w tym celu mieszamy drożdże z cukrem i dodajemy 1/4 szklanki ciepłego mleka. W pozostałym mleku rozpuszczamy masło. Rozczyn rośnie, mleko stygnie jakieś… 20 minut.  Następnie zagniatamy ciasto z mąki, jajek, rozczynu drożdżowego i mleka z masłem. Odstawiamy do wyrośnięcia (jak widać na filmiku rosło u mnie 40 min.) Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części, każdą rozwałkowujemy, układamy kolejno na blaszce i 3 części smarujemy masą makową. Przykrywamy ostatnią częścią i wycinamy, najpierw trójkąt, później “pień” choinki, a na końcu cały zarys rozcinamy w paseczki (nie docinając na szerokość “pnia”) mam nadzieję, że na filmiku widać jak to zrobić. Odcięte części zwijamy i wrzucamy do “keksówki” powstanie nam fantastyczna strucla.

Paseczki zawijamy (dłuższe dwukrotnie, krótsze raz). Ładnie będzie wyglądać, jak będziemy zawijać w jedna stronę. Gotowe ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* na 18 minut (ja piekę z termoobiegiem). Być może trzeba w Waszych piekarnikach trzymać dłużej lub krócej… Musicie kontrolować. Po tym czasie zostawiłam w piekarniku na 10 minut, a potem po przestudzeniu polałam lukrem. Udekorowałam jeszcze skórkami z pomarańczy.

W celu przygotowania lukru najpierw zmieszałam cukier puder z sokiem z cytryny, a następnie dodałam śmietanę.

strucla

strucla-swiateczna-z-makiem

strucla-i-choinka

ciasto choinka

Wykonanie wcale nie jest takie trudne, a ciasto oprócz tego, że jest smaczne, naprawdę robi efekt WOW!!! Polecam, wypróbujcie 🙂

I przy okazji smacznych Świąt!

Lonia

6 komentarzy

  • Jadzia Hołuj

    Super…jak starczy czasu to kto wie…ale pewnie tu jeszcze wrócę po przepis…:) Pozdrawiam Loniu i Wesołych Świąt życzę…<3

    • Leo

      Jadziu, wcale nie jest taka pracochłonna. Przy okazji “z odpadów” powstaje mega strucla. Jeszcze ciepła jest wprost niesamowita! Również pozdrawiam i wesołych Świąt Tobie i Twoim bliskim <3

  • Jadzia Hołuj

    miałam piec dzisiaj…ale okazało się że w mojej zaprzyjaźnionej cukierni były i kupiłam….są pyszne…dziękuję za życzenia …. i życzę zdrowych,radosnych, wesołych Świąt Tobie i Twojej rodzinie…<3 <3

    • Leo

      Dziękuję <3 Cieszę się, że udało Ci się mieć choinkę makową 🙂 Mam nadzieję, że Święta minęły szczęśliwie i w cudownej atmosferze. Pozdrawiam cieplutko 🙂

  • Jola

    Świetny filmik! Szkoda, że wpadłam na niego po Świętach, bo zrobiłabym makową choinkę dla mojej rodzinki. Zachowam przepis na następne Boże Narodzenie. Gratuluję talentu kulinarnego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *