
Ciasteczka lawendowe
Dzisiaj mam dla Was coś, co jest zaskoczeniem nawet dla mnie. Przepis na ciasteczka lawendowe. Słyszałam tu i ówdzie o tych ciasteczkach ale nigdy nie jadłam, aż w końcu postanowiłam: raz kozie śmierć! i zrobiłam. Mam szybki przepis na kruche ciasteczka, zmodyfikowałam go tylko o dodatek lawendowych kwiatków. Byłam zaskoczona smakiem. Obawiałam się, że jedząc te ciasteczka będę miała w ustach posmak perfum, ale nic z tego! Lawenda jest owszem wyczuwalna ale nadaje bardzo ciekawy smak. A jaki cudowny zapach unosił się w domu podczas pieczenia! Na pewno będę je robić częściej, zastępując świeże kwiaty suszonymi. Przywołają na pewno wspomnienie lata. By ciasteczka były jeszcze bardziej letnie wykroiłam je foremką w kształcie motylka. Nie wiem, czy przypadkiem nie to spowodowało, że tak szybko sfrunęły z talerza, nim zdążyłam zrobić porządne zdjęcia 😉
Do przygotowania ok 35 ciasteczek potrzebujemy:
225 gram miękkiego masła
125 gram cukru
2 żółtka
250 gram mąki
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
2 łyżki świeżych kwiatów lawendy (można zastąpić 1 łyżką suszonych)
Ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy żółtka i po wmieszaniu ich do masła dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Ucieramy na jednolitą masę, dzielimy na 2 części (łatwiej będzie nam wałkować) i każdą oddzielnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5cm i wycinamy foremką ciasteczka. Układamy na blasze zachowując między nimi odstępy, gdyż ciastka trochę rosną i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180* przez 12-15 minut. Kilka minut pozostawiamy na blaszce a następnie studzimy na kratce.
Idealne do popołudniowej kawki (dla kawoszy) albo herbatki
Wspominałam, że u mnie odfrunęły, ale złapałam tego ciasteczkowego łasucha na gorącym uczynku
winowajca <3
Wersja ekspres:
Po utarciu ciasto dzielimy na 2 części, zawijamy w folię (każde oddzielnie), formujemy z każdej wałek ok 3-4cm średnicy i wkładamy do zamrażalnika na 20 min. Po wyjęciu kroimy nożem na plasterki grubości 0,5 cm i pieczemy j.w.

28 tydzień 2015 roku (6 - 12 lipca)

29 tydzień 2015 roku (13-19 lipca)
Może Ci się spodobać

18 tydzień 2015 roku (27 kwiecień – 3 maj)
3 maja 2015
Kalendarz ogrodnika – styczeń
8 stycznia 2016
4 komentarze
Katarzyna Wojtyńska-Stahl
Ale mi narobiłaś ochoty na te ciasteczka…. może jutro zrobię.
Dziękuję za przepis Loniu.
P.S. Cudne zdjęcia i piękne lato…
Leo
Pachnące ciasteczka na letnim tarasie w upalne popołudnie… Cały rok za tym tęsknię 😉
Ściskam Kasiu 🙂
Zofia Trznadel
piekłam lawendowe ciasteczka smakują wyśmienicie ale super też są z kwiatem nagietka
Leo
Muszę w takim razie spróbować 🙂 Tylko najpierw nagietka trzeba posiać 😉