W kuchni

Zupa meksykańska po polsku albo pożywne danie jednogarnkowe (I)

DSC_0071

Dania jednogarnkowe sprawdzają się u mnie znakomicie. Cała rodzina je uwielbia. W zależności od nastroju możemy je różnie doprawić czy za każdym razem inne składniki do niej dorzucić. Tym razem przygotowałam zupę meksykańską we własnym wydaniu, dlatego nazwałam ją zupą meksykańską po polsku.

Do przygotowania zupy potrzebne nam będą:

ok. 0,5 kg mięsa mielonego

1 jajko

trochę kaszy manny

bułka tarta

olej do smażenia

1 duża cebula albo 2 mniejsze

2-3 ząbki czosnku

3-4 ziemniaki

puszka fasoli czerwonej

puszka fasoli białej

puszka kukurydzy

słoik sosu (ja użyłam sosu słodko-kwaśnego przygotowanego jesienią, można użyć gotowego sosu słodko-kwaśnego lub meksykańskiego)

trochę ostrej papryczki chili (ja użyłam marynowanej ze słoika), sól, pieprz.

Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na łyżce oleju z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i kilka minut podsmażamy z cebulką.

DSC_0009

Dodajemy pokrojoną papryczkę chili.  Zalewamy wodą w takiej ilości, żeby przykryła nasze ziemniaki. Przykrywamy i dusimy, aż ziemniaki będą prawie miękkie.

DSC_0031

W tym czasie przygotowujemy mięso: Wbijamy do niego jajko, dodajemy sól, pieprz i kaszę mannę (ok. 2 łyżki, żeby było dosyć gęste). Wyrabiamy i formujemy małe kulki, (ok. 1,5 – 2cm), które obtaczamy w bułce tartej

DSC_0050

i smażymy na oleju.

DSC_0058

W tym czasie nasze ziemniaki powinny być już gotowe. Dorzucamy do garnka resztę składników:

DSC_0056

obie fasole, kukurydzę, sos. Mieszamy wszystko i doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Wrzucamy kulki mięsa, zagotowujemy.

DSC_0062

Można podawać!

Na talerzu posypujemy natką pietruszki. Smacznego!DSC_0072 DSC_0071 DSC_0066

 

Wpis dodaję do akcji:

zBLOGowani.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *