W kuchni

Pierniczki – przepis na świąteczne ciasteczka

Pierniczymy.

Już od kilku dni.

Robimy pierniczki. W zasadzie to ja tylko zagniatam ciasto resztę robią dzieci. Bo w pierniczkach najfajniejsze jest przygotowywanie.

Najpierw zrobiłam przyprawę do pierniczków (TUTAJ znajdziecie przepis) a potem przygotowałam ciasto. Rozwałkowałam je na jakieś 4-5 mm i dałam dzieciom. I myślałam, że będę mieć je na chwilę “z głowy”. Ale nie.

-Mamo, zobacz jaki ładny miś mi wyszedł

 

pierniczek-mis

-Mamuś a w tym miejscu ten dzwoneczek położyć?

pierniczki-z-dziecmi

-O! Zobacz jakie słodkie…

pierniczki-wycinanie

A ja z z czułością patrzę na tych moich pomocników i tak naprawdę czekam tylko aż im się znudzi, bo sama też lubię wycinać 😉 Staję się wtedy znowu dzieckiem…

Chcecie przepis na ciasto na pierniczki?

Składniki

  • 1 kostkę margaryny
  • 1 łyżkę smalcu
  • 1 szklankę cukru
  • 3 łyżki kakao
  • przyprawę do piernika (proponuję samodzielnie zrobioną, np. TAKĄ ale może być też opakowanie gotowej przyprawy)
  • 250 g miodu prawdziwego
  • 1 kg mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 jajka

Wykonanie

Margarynę i smalec wkładamy do rondelka, jak zaczynają się rozpuszczać dodajemy cukier, miód, kakao i przyprawę do piernika. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i zdejmujemy z kuchenki. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Możemy je od razu rozwałkować i wycinać ciasteczka albo możemy włożyć do lodówki i dalszą część robić nawet następnego dnia.

UWAGA Jeżeli pierniczki chcecie zawieszać na choince przed upieczeniem trzeba wyciąć dziurki. My robimy to słomką do napojów.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180* przez 12-15 min. Jeszcze cieple są mięciutkie ale za chwilę twardnieją. Dopiero po pewnym czasie znów robią się miękkie.

Do dekoracji robię lukier z cukru pudru i soku z cytryny. Jakie proporcje? Zależy jak soczyste są cytryny. Ostatnim razem zrobiłam z 0,5 kg cukru i 2 cytryn. Była mi potrzebna duża porcja 🙂 Do barwienia lukru używam barwników spożywczych, a dekoracja pierniczków to już kolejna, dłuuuga zabawa.

pierniczki-z-lukrem

pierniczki-przepis

pierniczki

 

zBLOGowani.pl

8 komentarzy

    • Leo

      Ja raz tylko trzymałam w lodówce i raz połowę porcji, bo nie zdążyłam na świeżo zrobić… Nigdy mi się nie kruszyło…, jest fajne, błyszczące i bardzo łatwo się zagniata… Tak myślę… jakich jajek używasz? Bo ja daję wiejskie, duże, może Twoje są zbyt małe? Bo skoro się kruszy to ewidentnie “mokrego” składnika brakuje. Margaryna z miodem i cukrem (dobrze cukier się rozpuścił?) są płynne, daję tylko kilogram mąki, wszystkie składniki odważam… Nie wiem, co mogło pójść nie tak… Z tego przepisu robi też moja kuzynka (zresztą od niej go dostałam) i też zawsze ładnie się klei… Przykro mi, że nie wyszło Ci takie, jak powinno być…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *