W kuchni

Pierniczki – przepis na świąteczne ciasteczka

Pierniczymy.

Już od kilku dni.

Robimy pierniczki. W zasadzie to ja tylko zagniatam ciasto resztę robią dzieci. Bo w pierniczkach najfajniejsze jest przygotowywanie.

Najpierw zrobiłam przyprawę do pierniczków (TUTAJ znajdziecie przepis) a potem przygotowałam ciasto. Rozwałkowałam je na jakieś 4-5 mm i dałam dzieciom. I myślałam, że będę mieć je na chwilę „z głowy”. Ale nie.

-Mamo, zobacz jaki ładny miś mi wyszedł

 

pierniczek-mis

-Mamuś a w tym miejscu ten dzwoneczek położyć?

pierniczki-z-dziecmi

-O! Zobacz jakie słodkie…

pierniczki-wycinanie

A ja z z czułością patrzę na tych moich pomocników i tak naprawdę czekam tylko aż im się znudzi, bo sama też lubię wycinać 😉 Staję się wtedy znowu dzieckiem…

Chcecie przepis na ciasto na pierniczki?

Składniki

  • 1 kostkę margaryny
  • 1 łyżkę smalcu
  • 1 szklankę cukru
  • 3 łyżki kakao
  • przyprawę do piernika (proponuję samodzielnie zrobioną, np. TAKĄ ale może być też opakowanie gotowej przyprawy)
  • 250 g miodu prawdziwego
  • 1 kg mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 jajka

Wykonanie

Margarynę i smalec wkładamy do rondelka, jak zaczynają się rozpuszczać dodajemy cukier, miód, kakao i przyprawę do piernika. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i zdejmujemy z kuchenki. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Możemy je od razu rozwałkować i wycinać ciasteczka albo możemy włożyć do lodówki i dalszą część robić nawet następnego dnia.

UWAGA Jeżeli pierniczki chcecie zawieszać na choince przed upieczeniem trzeba wyciąć dziurki. My robimy to słomką do napojów.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180* przez 12-15 min. Jeszcze cieple są mięciutkie ale za chwilę twardnieją. Dopiero po pewnym czasie znów robią się miękkie.

Do dekoracji robię lukier z cukru pudru i soku z cytryny. Jakie proporcje? Zależy jak soczyste są cytryny. Ostatnim razem zrobiłam z 0,5 kg cukru i 2 cytryn. Była mi potrzebna duża porcja 🙂 Do barwienia lukru używam barwników spożywczych, a dekoracja pierniczków to już kolejna, dłuuuga zabawa.

pierniczki-z-lukrem

pierniczki-przepis

pierniczki

 

zBLOGowani.pl

(Visited 96 times, 1 visits today)

8 komentarzy

    • Leo

      Ja raz tylko trzymałam w lodówce i raz połowę porcji, bo nie zdążyłam na świeżo zrobić… Nigdy mi się nie kruszyło…, jest fajne, błyszczące i bardzo łatwo się zagniata… Tak myślę… jakich jajek używasz? Bo ja daję wiejskie, duże, może Twoje są zbyt małe? Bo skoro się kruszy to ewidentnie „mokrego” składnika brakuje. Margaryna z miodem i cukrem (dobrze cukier się rozpuścił?) są płynne, daję tylko kilogram mąki, wszystkie składniki odważam… Nie wiem, co mogło pójść nie tak… Z tego przepisu robi też moja kuzynka (zresztą od niej go dostałam) i też zawsze ładnie się klei… Przykro mi, że nie wyszło Ci takie, jak powinno być…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *