Orzechówka

Orzechówka to jedna z nalewek, którą robię w celach typowo zdrowotnych. Świetnie działa na problemy żołądkowe i jest to informacja w 100% sprawdzona na mojej rodzinie. Sprawdza się przy niestrawności i biegunkach. Dodatkową jej zaletą jest to, że jest smaczna i ma piękny, głęboki, kawowy kolor. Podobno najlepsza jest robiona w wigilię św. Jana, ale ja w tym roku zapomniałam i nastawiłam kilka dni później. Mam nadzieję, że nie straci przez to swych magicznych właściwości 😉

orzechówka sprawdzona

Ale do rzeczy: orzechy musimy zebrać wtedy, kiedy są zielone i miękkie i łatwo dadzą się kroić. Właściwości takie mają mniej więcej do końca lipca (później nie próbowałam)

Do przygotowania orzechówki potrzebujemy:

  • 30 sztuk orzechów włoskich (zielonych, jeszcze niedojrzałych)
  • 1,5l alkoholu 60% (mniej więcej taką moc otrzymamy mieszając 0,5l spirytusu i 1l wódki)
  • 0,5 kg cukru (można zamienić na miód)
  • 2-3 laski wanilii
  • kawałek laski cynamonu

Orzechy płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Pamiętajmy, żeby użyć rękawiczek, gdyż sok wydzielany przez orzechy bardzo brudzi. Dobrze jest też kroić orzechy na szklanej desce, najłatwiej ją umyć. 

orzechówka przygotowanie

Pokrojone orzechy wkładamy do słoja, dodajemy przyprawy, zasypujemy cukrem i zalewamy alkoholem. Słój odstawiamy na 3-4 tygodnie. Przez pierwszy tydzień nasza nalewka może stać na słońcu, potem ja chowam ją już do spiżarki. Co jakiś czas potrząsamy słojem (dopóki cukier się nie rozpuści). Po tych 3-4 tygodniach zlewamy, filtrujemy (do filtrowania można użyć albo kilka warstw gazy albo (co polecam) papierowe filtry do kawy) i odstawiamy na minimum 3 miesiące. Wiadomo, że każda nalewka im dłużej stoi tym lepszy ma smak, ale w nagłym przypadku niestrawności czy zatrucia pokarmowego spokojnie po 3 miesiącach można ją już wykorzystać 😉

orzechówka (2)

orzechówka

nalewka z zielonych orzechów

Nalewkę oczywiście możemy pić nie tylko w związku z problemami zdrowotnymi. Świetnie smakuje sama oraz jako baza do drinka z dodatkiem mleka.

Gorąco zachęcam do zrobienia orzechówki już teraz i życzę smacznego!

nalewka z orzecha

Dodaj komentarz