W kuchni

Jabłecznik „złota rosa”

To ciasto piekła moja Teściowa. Ciekawe, czy jeszcze pamięta przepis? Robiło furorę w akademiku wśród moich kolegów, którzy często w poniedziałek pytali: byłaś u Teściowej? Masz ciasto? W końcu dostałam przepis i zaczęłam robić sama. Jak smaczne, tak proste. Robię go często, bo jest naprawdę mało pracochłonne, a smak zadowoli każdego łasucha. Dodatkowo kropelki rosy, złotej rosy, na delikatnej piance cieszą oczy dopełniając efektowną całość

złota rosa

Składniki na spód:

4 żółtka

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka gęstej śmietany

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i zapiec 30min.

ciasto na jabłecznik

Na masę jabłkową potrzebujemy:

1,5 kg jabłek (można więcej)

1 margaryna

cukier waniliowy (albo wanilinowy 😉 )

Obieramy jabłka, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka z rozpuszczoną margaryną. Delikatnie gotujemy dodając pod koniec cukier waniliowy.

jabłka na jabłecznik

Na 5 minut przed końcem pieczenia robimy piankę z:

4 białek

5 łyżek cukru

1 łyżki kisielu

Ubijamy białka, pod koniec ubijania dodajemy cukier i ubijamy sztywną pianę. Na koniec dodajemy kisiel i delikatnie mieszamy (można chwilę mikserem na najwolniejszych obrotach)

Na podpieczony spód wykładamy jabłka i na nie piankę. Pieczemy jeszcze 10 minut.

piana na jabłecznik

Po upieczeniu otwieramy drzwiczki piekarnika i trochę studzimy przy otwartych drzwiczkach.

Oczywiście smaczne jeszcze lekko ciepłe, ale ciężko się kroi, no i nie ma jeszcze rosy. Musimy na nią trochę poczekać. Następnego dnia robią się fantastyczne kropelki.

krople złotej rosyjabłecznik złota rosajabłecznik zlota rosapyszny jabłecznik

(Visited 438 times, 1 visits today)

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *