Drożdżowy puch z rabarbarem

Dzisiaj podam Wam przepis na ciasto drożdżowe, które nie może się nie udać! Jest przy tym banalnie proste w wykonaniu a smak przywołuje wspomnienia… Same ciepłe wspomnienia… I ten zapach podczas pieczenia… Po prostu musicie spróbować. Tym razem ciasto drożdżowe zrobiłam w wersji z rabarbarem. Taką wersję robiłam po raz pierwszy, wyszło rewelacyjnie!

ciasto z rabarbarem

Najpierw przygotowałam sobie rabarbar (cudownie mieć za oknem takie skarby 😉 )

Zerwałam i obrałam gałązki, pokroiłam je w kostkę i zasypałam cukrem, żeby puściły sok.

rabarbar

Potem zabrałam się za przygotowanie ciasta drożdżowego. Potrzebne były:

  • 75 dkg mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 15 dkg margaryny lub masła (ja używam Kasi)
  • 6 dkg drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Najpierw przygotowujemy sobie rozczyn. Drożdże mieszamy z 1 łyżką cukru, zalewamy połową szklanki ciepłego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia (czas rośnięcia zależy od temperatury otoczenia i świeżości drożdży, dzisiaj mi rosły ok. 10 min)

Do miski wsypujemy połowę mąki (37,5 dkg), dodajemy rozczyn i pozostałą szklankę ciepłego mleka. Mieszamy wszystko łyżką (nie musimy zbyt dokładnie) i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 20 min – w tym czasie możemy przygotować sobie blachy do pieczenia, rozpuścić margarynę oraz zrobić kruszonkę).

drożdżowe

Do wyrośniętego ciasta dodajemy resztę składników (pozostałą część mąki, jajka, cukier, olej i sól) i zaczynamy miksować. Wtedy wlewamy rozpuszczoną, ciepłą jeszcze margarynę i miksujemy wszystko ok. 5 min, aż ciasto będzie gładkie.

ciasto drożdżowe

Rozlewamy do przygotowanych blach (ja robię ciasto w 3 foremkach o wymiarach 30x12cm (szersze wymiary na górze foremek) i wysypujemy rabarbar. Okazało się, że przygotowałam go za dużo więc zrobiłam jeszcze kompot przy okazji 😉 Na owoce (rabarbar możemy zastąpić truskawkami, jabłkami, borówkami…) wysypujemy kruszonkę.

drożdżowe z rabarbarem

Kruszonkę przygotowałam z

  • 10 dkg margaryny
  • 10 dkg cukru pudru
  • 20 dkg mąki

Mąkę i cukier puder wymieszałam z rozpuszczoną margaryną. To wszystko. Jeśli okaże się, że jest jej za dużo, można włożyć do pojemniczka i przechować w lodówce do następnego wypieku. Mam nadzieję, ze ciasto tak Wam zasmakuje, że kruszonka nie będzie musiała długo czekać na wykorzystanie 😉

Ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy na 50* i podgrzewamy 10 min. Po tym czasie  zwiększamy temperaturę do 180*i pieczemy ciasto 40 min. (oczywiście temperaturę i czas trzeba dostosować do swojego piekarnika, ciasto musi mieć piękny złocisty kolor).

drożdżowe z kruszonką

Ja zostawiłam jeszcze na chwilę (jakieś 10 min) w piekarniku przy otwartych drzwiczkach . Ciasto zawsze się udaje i zawsze smakuje tak samo dobrze. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe, ale po wystudzeniu też jest bardzo smaczne i nie zsycha się zbyt szybko.

najlepsze drożdżowe

ciasto do kawySmacznego!!!

Dodaj komentarz