W kuchni

Gwiazda na śniadanie (drożdżówka z kremem czekoladowym)

Witajcie kochani.

Chciałabym aby na moim blogu raz w tygodniu (postanowiłam, że będzie to piątek), pojawiał się przepis na coś słodkiego. Nie wiem tylko, czy uda mi się systematycznie w każdy piątek coś tu dorzucać, postaram się, aby tak było. A jak zaczynać to od razu niebiańsko i gwiazdorsko.

Dziś pokażę Wam jak zrobić gwiazdę drożdżową z kremem czekoladowym. Jest to alternatywa dla tradycyjnych drożdżówek. Świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie albo do popołudniowej kawki. A przy tym wygląda… zjawiskowo.

drożdżówka w ksztalcie gwiazdy

Do przygotowania tej drożdżówki potrzebujemy:

0,5 kg mąki,

2 jajka,

4 łyżki cukru,

180 ml mleka,

3 dkg masła,

1 opakowanie (10 dkg) drożdży,

krem czekoladowy (np. Nutella)

dodatkowo 1 jajko do posmarowania ciasta

 

Rozkruszamy drożdże i mieszamy z cukrem, dodajemy 1/4 szklanki letniego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło w pozostałym mleku, odstawiamy do przestudzenia.

Na stolnicę wysypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy drożdże i mleko z masłem. Zagniatamy ciasto (możemy trochę podsypać mąką jeżeli jest zbyt rzadkie) i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Po upływie około godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość) zabieramy się za część najbardziej kreatywną. Będziemy robić gwiazdę. Dzielimy ciasto na 4 części i każdą cienko rozwałkowujemy (na grubość około 4-5mm). Dla uzyskania idealnego okręgu kładziemy na rozwałkowanym placku talerz i wycinamy po jego brzegach. Przekładamy placek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy kremem czekoladowym. Na posmarowane ciasto nakładamy drugi placek i ponownie smarujemy, przykrywamy trzecim, znów smarujemy i na wierzch kładziemy ostatni placek (już bez smarowania kremem)

placki

Na środku naszego ciasta stawiamy szklankę i nożem przecinamy ciasto najpierw na 4 części

ciasto w kształcie gwiazdy

a potem jeszcze każdą z nich na kolejne 4 (na pół i znów na pół)

drożdżówka z nutellą drożdżówka z kremem czekoladowym

Zdejmujemy szklankę. chwytamy za dwa rogi leżące obok siebie i wywijamy je na zewnątrz dwukrotnie

jak zrobić ciasto w kształcie gwiazdy jak zrobić ciasto w kształcie gwiazdy krok po kroku jak zrobić gwiezdne ciasto

Czynność powtarzamy z każdą parą znajdujących się obok siebie części.

drożdżówka krok po kroku

Na koniec naszą drożdżówkę smarujemy rozmąconym jajkiem

sposób wykonania ciasta gwiazdy

i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180* na 20-25 minut.

Gotowe, upieczone pyszne! Zostawiamy ciasto na kilka minut przy otwartych drzwiczkach piekarnika, po czym z niecierpliwością czekamy aż wystygnie i można konsumować. Smacznego!

ciasto gwiazda drożdżówka gwiazda pyszna drożdżowka

Można posypać delikatnie cukrem pudrem

zamiast drożdżówki

Znika szybko, niestety…

(Visited 578 times, 1 visits today)

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *